12.12.2022

Biomassan polttaminen vähemmäksi uusiutuvien järkevällä varastoinnilla

 

Jos Korkalovaaran omakotitaloalueella kaikki lämmittäisivät talonsa puulla heikkenisi ilmanlaatu siellä muutamassa vuodessa. Monesti tulipesät eivät ole moderneja, täysin kuivaa puuta ei polteta, poltetaan kartonkia ja muuta biomassaa mitkä kaikki lisäävät pienhiukkasten määrää. 

Suomen Luonnonsuojeluliiton asiantuntijan Hanna Ahon mukaan kaikki polttaminen joka aiheuttaa päästöjä pitäisi lopettaa. Erityisesti lehtipuun, kantojen ja lahopuun poltto, koska ne ovat metsäluonnolle tärkeitä ja varastoivat hiiltä. Aho ehdottaa että puun ja biomassan tukeminen pitäisi lopettaa ja siirtyä tukemaan puhdasta energiaa.  Mielestäni idea on hieno, mutta vastassa on liian iso teollisuus joka lobbaa politiikkaa, joka ajaa lopulta puun ja fossiilisten polttoa. Puun ja muun biomassan polttoa tulisi kuitenkin vähentää.

Tuulen ja auringon ongelma on että niiden saatavuus on rajoitettua. Aalto yliopiston professori ja suomen ilmastopaneelin jäsen  Peter Lund tuo esille idean miten varastoida tätä ylijäämää energiaa tuulisena ja aurinkoisena päivinä. Toisin kun louhia akkumineraaleja lapsityövoimalla ja tuhota tropiikin hauraita ekosysteemejä, ylimääräinen sähkö tulisi muuttaa lämmöksi ja polttoaineeksi, jota on helppo varastoida. Lund on mielestäni tässä oikeilla jäljillä. Suomen kylmissä oloissa yli puolet kulutetusta energiasta on lämpöä. Sitä tarvitaan kaksi kertaa enemmän kuin sähköä, joten lämmön varastointi tuulisina ja aurinkoisina päivinä sähköllä on mielestäni erittäin järkevää. Lund ehdottaa, että kallioperään tehdään isoja luolia jotka täytetään vedellä. Ylimääräisellä sähköllä lämmitettyä vettä voidaan myös syvälämpökaivoihin, joista lämmin vesi johdetaan suuriin lämpöpumppuihin. Lund väittää, että lämmön varastointi on huomattavasti halvempaa ja järkevämpää kuin sähkön varastointi. 

Tänään keskustelin taitelijakaverini Janne Erkkilän kanssa tuulisen ja aurinkoisen päivän ylimääräisen energian varastoinnista. Janne kertoi että hiekkaan voidaan varastoida hyvin myös lämpöä. 

Sähköautojakin pitäisi älykkäällä verkolla ladata vain tuulisilla ja aurinkoisilla päivillä professorin mukaan ja esimerkiksi pilvisellä säällä autoista siirtyisi energia takaisin verkkoon. (Luonnonsuojelija 4/2022)

Risto Isomäki toi lokakuun lopussa luennollaan Rovaniemellä samantyylisen idean. Hänen mukaansa tuulen ja auringon ylimääräisellä energia tulisi pumpata vettä kemijoen yläjuoksulle. Tuulittomina ja pilvisinä päivinä voisi hyödyntää vesivoimaa.

Energiatehokuuden kannalta teollisuuden pitäisi myös hyödyntää enemmän hukkalämpöä. Teollisuuden pitäisi myös suosia kiertotaloutta ja lopettaa neitseellisten raaka aineiden käyttö.

Sähkön kulutuksen vähentämisen kannalta kotitalouksien automatiikka säätäisi lämpötilan pienemmälle öisin kirjoittaa Lund. Mielestäni suomeen pitäisi säätää laki, jossa jokaisen talon sisälämpötila ei saisi nousta yli 16 asteeseen. Energiansäästö olisi valtava. Ihmiset sopeutuisivat asumaan kylmemmäss ja oppisivat pukemaan ylimääräisen villapaidan sisällä päälle. Sähköyhtiöiden roolin pitäisi muuttua radikaalisti sähkön myynnin tuputtamisesta enemmänkin sähkön säästämisen konsultaatioksi.  Lundin mielestä sähköyhtiön pitäisi tulla energiapalvelun tarjoaja joka opastaisi ihmisiä säästämään sähköä.  Tämä on mielestäni melko utopista ajattelua kun eletään kuitenkin vielä markkinataloudessa. 
Lähteet 

Luonnonsuojelija lehti 4/2022

Risto Isomäen luento Rovaniemellä lokakuu 2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti